Предястия

Кема Самоса (Keema Samosa)

Кема Самоса

🌲Толкова много коледни предложения за трапезата има тези дни, може човек да избира на воля и да се наслаждава на всякакви вкусни рецепти и идеи, като започнем от сладки изкушения, курабийки и торти, салати и предястия и стигнем до тежката артилерия с апетитни меса, сосове и гарнитури, на мига да огладнее човек от вкусни гледки 😋

Преди няколко дни бях предизвикана от Picantina, да приготвя рецепта с подправки „приключенци“ и моята рецепта, която приготвих с голямо удоволствие и истински приключенски дух, уверявам ви не е подходяща само за празничната коледна трапеза, напротив, по всяко време можете да разчитате на нея и да направите вкусна и ароматна разходка до другия край на света, като с помощта на подправките, ще се озовете точно там, където пожелаете 😊 Такава сила имат Неподправените подравки на Picantina.

Чували ли сте за Keema Samosa? Това е перфектната и много известна закуска в Индия и Пакистан. Малки банички, които там наричат Samosa с ярък, пикантен и опушен месен пълнеж, изпържени до хрупкаво-златисто съвършенство и вие ще харесате това вкусно и леко пикантно предястие!

Keema означава „кайма“ и в този случай се отнася до пълнежа от овнешко (агнешко) или телешко месо. Моята самоса е пълна с телешка кайма.

Кой не обича хрупкави банички, пълни с вкусна плънка, с ароматни подправки (както вече ви казах, използвах на марката Picantina), които ни пренасят в еднин друг екзотичен свят и които може да потопим в любимия си сос?!? Как ухаят само…

Идеални са за партита, събиране с приятели на по чашка вино, тази традиционна индийска и пакистанска закуска със сигурност ще зарадва цялата компания.
Сервирайте с любимият си доматен сос за вкусно предястие или като ароматен снакс към вашата напитка независимо от повода.  Опитайте ги също с млечен сос, подправен с чесън, както на мен ми се усладиха най-много 😋

Необходими продукти:
40 броя ленти от готови кори за баница, нарязани с диаметър 25 х 8
2 супени лъжици растително масло + допълнително за пържене
¾ чаша кромид лук, нарязан на ситно
3-4 с. л. магданоз
250 грама мляно месо (говеждо или овнешко)
2 чаени лъжички джинджифил настърган
2 скилидки чесън, пресован
½ чаена лъжичка смляна куркума Picantina
½ чаена лъжичка кимион Picantina
1 чаена лъжичка кориандър на прах Picantina
1 чаена лъжичка къри на прах Picantina
сол на вкус
2 чаени лъжички лимонов сок
1 и ¼ чаша пресен лук, нарязан
Брашнена паста (смес от брашно и вода, за запечатване на баничките)

Приготвяне:
В голям тиган с дебело дъно загрейте 2 с. л. олио. Добавете нарязания кромид лук и запържете добре, до светло-златисто кафяво.
Добавете мляното месо, джинджифила, пресования чесън, всички сухи подправки и сол, разбъркайте и запържете на силен огън за 1 минута. Покрийте съда и гответе на слаб огън до готовност. Имайте предвид, че изобщо не трябва да остава вода, сместа трябва да е суха.
Свалете добре сготвената плънка от котлона и веднага добавете нарязания пресен лук, магданоз и лимоновия сок към горещата месна смес, разбъркайте добре.

Оформяне:
Вземете една кора и я намажете с четка, с малко олио, поставете втора отгоре и направете конус, напълнете с плънката кората, увийте страните, за да оформите триъгълник, и запечатайте краищата с приготвената брашнена паста. 
Докато оформяте всяка баничка, покрийте останалите кори с леко влажна кърпа, за да не изсъхват.
Не препълвайте кората със сместа, тъй като това може да доведе до спукване и неудобство при пърженето.
Повторете същата процедура, докато изчерпате цялата смес.
Загрейте достатъчно олио в дълбок тиган или уок. След като олиото се загрее, намалете котлона до средно-силен и запържете самосите до хрупкав и златисто-кафяв цвят и от двете страни.
Не пържете на силен огън, за да избегнете изгарянето на самосите.
Сервирайте ги, докато са топли с доматен сос или с чесново-млечен.
 

Ако избягвате дълбоко пържени храни, можете да ги изпечете. Сложете ги на един слой върху покрита с хартия за печене тава. Намажете ги с малко олио по порърхността и печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25 минути или до златисто и хрупкаво. Обърнете веднъж по средата на печенето и ги наблюдавайте, за да не прегорят.

Ако ви се иска да използвате ерфраер, загрейте го на 180°C за 5-7 минути. Намажете баничките с олио и подредете 4-5 Keema Samosa в кошницата.
Гответе 20-22 минути до златисто кафяво, обърнета веднъж по средата на печенето.

Насладете се!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар