Торти

Торта Естерхази

 
Торта Естерхази
 


Честит 8ми март момичета!

Не ти желая да си светлина.
Не ти желая да си нежно цвете.
Достатъчно е все да си Жена,

А тя е обобщение на двете!

Жената е желания, копнеж,
Жената е трептене и наслада,
Жената все е цел и е стремеж,
Жената е безкрайна изненада!

Разсипвай неугасващи звезди.
На птицата цели се във летежа.
Постигай съкровените мечти
И битието си с любов подреждай!

Във храма си – от земен благослов,
Напук на всички писани закони,
Жените са единствено – любов,
Жените са най-свидните икони!

Автор – Валентин Йорданов

 
 
Това е моята първа торта Естерхази, която исках да направя от много време и ето, че настъпи момента. Чудесен повод за да почерпя семейството си с този шедьовър. Няма да преувелича, ако кажа, че е превъзходна.
 Може би ще кажете характерната украса на тази торта я прави уникална, може би затова моята не е украсена с нея. Защото исках да е уникална по мой си начин, като за първи път. Следващото изпълнение ще бъде в оригиналният и вид.
 Това е съвършената торта, както очаквах с много наситен и запомнящ се вкус, поне за мен е така. Влюбих се в снимките и обяснението за нея от Вероника / GINGER COOKIES / по принцип всичко представено от нея много ми харесва, но това е друга тема 🙂
Необходими продукти:
За блатовете
 
8 белтъка
200 гр. белени бадеми / изпечени и смлени предварително
с 50 гр. от захарта предназначена за блатовете /
120 гр. захар
бадемова есенция
 
За крема
 
9 жълтъка
120 гр. пудра захар
250 гр. прясно мляко
50 гр. брашно
250 гр. масло
1 супена лъжица лимонова кора / по желание /
 на мен ми допадна свежият вкус, който придаде
половин ванилиева шушулка
 
За глазурата
 
един белтък
180 гр. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
40 гр. разтопен и охладен млечен шоколад
 
 
Начин на приготвяне
на крема
 
Първо се приготвя крема, защото трябва да изстине напълно и да се стегне преди намазването на блатовете.
200 гр. от млякото се слагат на котлона да се затоплят на умерен огън с остърганите ванилови семена от половината шушулка, ако нямаме може да ползваме ванилиева захар или есенция, но тогава ще я прибавим накрая, след като отстраним от огъня готовият крем.
 Останалото мляко се смесва с жълтъците, брашното и захарта на гладка каша. Когато млякото се е затоплило добре, но не е горещо се изсипва на тънка струя при жълтъчната каша, като разбъркваме непрекъснато. Поставяме на котлона и на слаб до умерен огън и започваме да разбъркваме непрекъснато, докато крема се сгъсти. Отне ми около 30-35 минути. Кремът трябва да е гъст за да може да се намазва върху блатовете без да се разтича.
Оставяме го да се охлади.
 
 Начин на приготвяне
на блатовете
 
Белтъците се разбиват до пухкавост и след това се добавя захарта. Миксирането продължава докато захарта се стопи или докато сместа се превърне в твърд и лъскав сняг. След това наведнъж се изсипват ситно смлените бадеми и бадемовата есенция. Сместа се бърка внимателно с дървена лъжица или със силиконова шпатула отдолу нагоре се обръща докато бадемите напълно се размесят с белтъците.
Аз начертах кръгове с диаметър 22 см. върху 6 парчета хартия за печене и така разпределих сместа.
Пекох ги по два върху тавата от фурната на 190С за около 10 минути, или докато добият златист загар. Блатовете трябва да изстинат напълно преди да започнем да подреждаме тортата.
Докато изстинат смесваме вече охладеният крем с разбитото на пухкав крем масло и лимоновата кора.
 
Приготвяне на глазурата
 
Разбиваме белтъка с вилица. Прибавяме лимоновият сок. Постепенно размесваме с пудрата захар, докато получим гъста каша./ В зависимост от големината на белтъка, може да не се наложи да използваме цялото количество захар, затова се прави постепенно и трябва да се прецени./
Разтопяваме на водна баня шоколада и го подготвяме в пош с тънък накрайник, или, както правя аз във едно найлоново пликче, на което отрязвам много малко края./Аз надрасках с шоколад върху хартия за печене безразборно абстрактни фигурки и прибрах в хладилника да се стегнат 🙂 /
 
Сглобяване
 
Поставяме върху чиния за торта първият блат. Намазваме с крем и така докато се изчерпат блатовете и крема редуваме блат, крем. Най-горният блат, трябва да е намазан съвсем тънко с крем, за да можем да разпределим добре глазурата и да се получи хубавата мрежа. / Аз я пропуснах, както видяхте от снимките./ От страни също намазваме тортата с крем и гарнираме по наш вкус. Аз съм гарнирала със средно смлени обикновени бисквити, който предварително бях попрепекла в микровълнова фурна. Отгоре и отстрани където се стече част от глазурата украсих с охладените фигури от шоколад.
Това е! Насладихме се на една прекрасна торта с маслено, ванилово, лимонов вкус, която задължително ще повторя. Просто се топи в устата 🙂
 

 
Опитайте, заслужава си цялото усилие, което ще вложите!
 

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар