Тестени/ Турска кухня

Питки Халки (Halka pogaca)

Рецептата за тези питки е от турската кухня.
На това вече доста топло време, на мен ми доставя удоволствие да меся, втасва толкова бързо и можем да се насладим на домашно печиво през уикенда. 
Ако и на вас ви е останало от козуначеното брашно, покрай месенето на козунаци по Великден, не се колебайте да го използвате за подобно печиво, дори ще се очаровате, колко вкусно става всичко с него. За тази рецепта използвах останалият ми малко повече от половин пакет и съм много доволна от резултата!


Необходими продукти:
1 чаена чаша, хладко прясно мляко
1 пакет суха мая
2 супени лъжици захар
1 белтък, жълтъка се отделя за намазване
½ чаена чаша слънчогледово олио
1 чаена лъжичка сол
Около 600 грама брашно за козунак София Мел

Приготвяне:
Разбъркайте маята и захарта в хладкото прясно мляко.
Оставете сместа на страни, докато маята се активира.
В голяма купа смесете 600 грама от брашното със солта.
По средата направете кладенче. Изсипете в него прясното мляко с маята, белтъка и слънчогледовото олио. Омесете меко тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно.
Готовото тесто, поставете в голяма купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса, докото увеличи обема си 2 и ½ пъти.
След това разточете тестото на кора с дебелина 1 сантиметър. Изрежете парчета с голяма кръгла форма, а по средата с по-палка, за да се получи дупка.
Поставете изрязаното тесто върху тави постлани с хартия за печене. Покрийте тестото отново за 20 минути, докато втаса. Втасалото тесто намажете с разбит жълтък с прясно мляко и поръсете с ленени семена.
Поставете в студена фурна и включете на 200°С. Печете 15 минути и след това намалете температурата на 180°С.  Печете до готовност.


Да ви е сладко!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар