Десерти

Кекс Зебра

Кекс Зебра

Както винаги, новата година е начало, на нови обещания които даваме към себе си и околните. Но аз съм от хората, които си избират да следват постоянни, по-малки и реални цели и да покорявам, лични върхове, които познавайки себе си, са възможни за покоряване 😊 Много ми се иска да отслабна с няколко килограма например 😄, но знам, че за да го постигна ще трябва да променя коренно много от нещата около себе си без да се хвърлям в дълбокото, обичам да бъда реалист. Затова, предпочитам с малки стъпки, без драстична и рязка промяна да следвам моите инстинкти.  За себе си знам, че всичко зависи от мен самата, ако нещо ще се случва, ще трябва да го направя плавно, осъзнато и разумно. Разказвам ви всички това, защото още от миналата година, започнах да включвам все по-често в менюто си храни, които не са били в ежедневното ми хранене, а осъзнавам, че те ще ми помогнат да постигна тази цел, без да се натоварвам с драстично гладуване и изтощителни упражнения.

Ще си кажете, какво общо има всичко това с този нормално калоричен кекс, който ви показвам 😊 ами това, че например замених изцяло вкъщи стандартното слънчогледово олио с Хосо Омега 9, което е рафинирано високоолеиново слънчогледово масло, без алергени, без ГМО и изключително богато на Омега 9. Много по-добрия вариант е дори, когато се налага да пържа или панирам за моето семейство. Използвам го за готвене на ястия и замесване на теста, овкусяване на салати и приготвяне на дресинги. Много ми е важно, че е устойчиво на окисляване при висока температура. Качествата му са идентични на зехтина с мастно-киселинна структура. Производителите твърдят, че понижава нивото на общия холестерол и е богато на витамин Е. Мисля, че това е достатъчно, за едно добро начало и сътрудничество, което можем да имаме в кухнята с него 😄Ако потърсите във веригите Hosso Omega 9, ще видите, че е в нова, по-привлекателна бутилка.Вече няколко пъти споделям и рецепти, които приготвям с него, като например този Марокански сиропиран сладкиш без глутен или Портокалови Каноли.
Необходими продукти:
4 яйца
300 г кристална захар
1 щипка сол
2 ч. л. ванилов екстракт може да се заменят с ванилова есенция
150 мл олио Hosso Omega 9
220 мл прясно мляко (може да се използва мляко от всякакъв вид)
400 г брашно
1 бакпулвер
5 супени лъжици натурално какао на прах
4-5 супени лъжици прясно мляко

Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180°С.

Намажете много добре форма за печене на кекс с меко масло и олио. Ако искате, за по-голяма сигурност, поръсете и с брашно.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и солта, докато сместа стане лека и пухкава.
Добавете ваниловия екстракт.
Добавете олиото и разбийте отново.

Добавете част от брашното с бакпулвера, разбийте и редувайте с прясното мляко, до изчерпване на количествата. Разбивайте, докато получите еднородно тесто тесто, не прекалявайте.
Разделете тестото на две части.
Прибавете в половината от тестото какаото на прах и разбъркайте, докато се разпредели добре. Добавете млякото и разбъркайте до еднородно тесто.
С помощта на лъжица, разпределете двата вида тесто във формата само в единия и край, като редувате от двата вида тесто едно върху друго.
За разпределяне на тестото, можете да изполлзвате и найлонови пошове, ако ви е по-удобно.
Печете кекса на 180°C за 45-55 минути или докато дървен шиш излезе чист, когато направите теста. Важно е да не се препича, за да не изсъхне.
Оставете да се охлади само за 3-4 минути във формата. Извадете го, докато е още топъл.
Оставете го да се охлади върху решетка.

Последвайте ме в инстаграм, там има и кратко видео, в което показвам най-важните стъпки в приготвянето на този пухкав и ефектен кекс, който само опитах, за да видя дали е толкова вкусен, колкото е красив 😀

Да ви е вкусно и на вас, ако решите да го опитате!

[sp_recipe]

Може също да харесате:

3 Коментари

  • Oтговор
    Annie Stoianova
    14.01.2022 в 21:50

    Отново шедьовър! Благодаря за подаряваната ни красота!

  • Oтговор
    Таня Донева
    15.01.2022 в 17:57

    Аз благодаря за прекрасните думи <3

  • Oтговор
    Двуцветен кекс с аромат на Коледа - Вкусното ми Хоби със Страст и Любов
    02.12.2022 в 9:32

    […] голяма разлика в рецептата на този кекс и любимият ми Зебра кекс, който много от вас приготвят и харесват. Разликата е, […]

  • Оставете коментар