морски дарове/ Ястия

Октопод и миди с ароматна салца верде

Октопод и миди с ароматна салца верде

Октопод приготвен у дома! Може ли да стане толкова добър, както сме го хапвали в кокетните ресторантчета в южната ни съседка?

Не е тайна, че хапването на октопод в ресторант може да бъде скъпо. Нямам нищо против да платя за добре приготвен октопод, но понякога, да кажем често, поне в България, съм попадала на недостатъчно сготвен и жилав, което ме разочарова и избягвам да го поръчвам.

Ето защо се научих как да го правям у дома. Вълнувам се да споделя тази лесна рецепта за октопод с вас. И е толкова лесно наистина, няма да повярвате..

Тази лесна рецепта за октопод с чудесно допълваща го зелена салца, пълна с вкусове и невероятно сочни и ароматни миди е идеалното ястие за лятото с чаша добре изстудено бяло вино. Гарнитурата от пресни пържени картофи, прави чинията напълно завършена и уверявам ви, не сте хапвали така богато и вкусно наскоро 😊

Цялото ми семейство обожава тази рецепта и е толкова проста, а в същото време невероятно вкусна.

Предполагам, че всеки който не е приготвял октопод удома има въпроси, като:

КАКЪВ РАЗМЕР ОКТОПОД ДА ИЗПОЛЗВАМ?

В моят случай, използвах средно голям октопод, около 1,500 г.

Беше замразен, което означава, че вече беше по-крехък от всеки пресен октопод. Можете да потърсите на щанда в Метро и пресен, много често има зареден такъв, само там съм намирала.

КОЛКО ВРЕМЕ ДА ВАРЯ ОКТОПОДА?

Варете го 40-45 минути. След това го оставете да почине за поне 30 минути. Можете да го оставите да престои в хладилника за една нощ или дори да го замразите до 1 месец.

Докато октоподът почива на стайна температура, го облях със зехтин (можете да добавите и ситно нарязан чесън), за да може да остане влажен и в същото време да се овкуси), преди да го запържите. Аз имах за гарнитура много аромтна салца и нямах нужда от допълнително овкусяване. Също така, мидите ми бяха супер ароматни и сладкият сос от тях, допънително обогати вкуса на моите чинии.

Няма да ви занимавам повече, просто вижте рецептата, как много лесно да си приготвите това вкусно морско пиршество и да празнувате лятото подобаващо!

Октопод и миди с ароматна салца верде

Servings: 4

Ingredients

Необходими продукти за 4 порции:

За салца верде:

  • 3 бр. аншоа
  • 1 бр. добре узряло авокадо
  • 2 бр. ¼ скилидки чесън
  • 2-3 бр. мини кисели краставички
  • ½ бр. лимон, кората и сока (лимон)
  • 1 с. л. каперси
  • ¼ ч. л. червен пипер на люспи

За мидите:

    Instructions

    Приготвяне на салцата:

    • Смелете в чопър или блендер всички съставки изброени за приготвянето на салцата до еднородна паста.
      Готова е.

    Приготвяне на октопоза:

    • За да приготвите октопода, трябва първо да го почистите.
    • След това, поставете в тенджера вода, колкото да го покрива. Прибавете ½  ч. л. сол и ½ ч. л.оцет и когато водата заври, прибавете октопода. Варете го 40-45 минути. (Аз го проверявавам с нож, който ако се забива много лесно в най-дебелата част (в горната част на пипапалата), значи е готов.
    • Отцедете водата, но не напълно и полейте октопода със ¼ чаша зехтин. Оставете го да изстине, като го завъртате отвреме навреме или го поливате с течността, за да е влажен. Внимавайте, ако го обръщате, защото много лесно се нарушава тъмната лилава ципа по повърхността.
    • Загрейте в голям тиган 2 супени лъжици масло и запържете нарязания на порции октопод.

    Приготвяне на мидите и картофите:

    • Изпържете картофите.
    • За мидите, измийте ги и почистете идеално с четка. Премахнете водораслите по тях.
    • Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в тенджера в 3-4 супени лъжици зехтин. Прибавете ½ ч. л. сол, мидите и една чаша хубаво бяло вино, същото с което ще сервирате готовото ястие. Поставете капак върху съда, в който се готвят. Варете, докато всички миди се отворят.
    • Сервирайте, като във всяка чиния поставите от морските деликатеси с няколко супени лъжици салца и пържени картофи.
      Гарнирайте с малко зехтин всяка порция.
      Насладете се!

    Може също да харесате:

    Няма коментари

    Оставете коментар

    Recipe Rating