Десерти

Тарт Татен със смокини

Тарт Татен със смокини

Необходими продукти:

За карамела:

  • 150 г.захар
  • 50 г. масло

За плънката:

  • 8-10 смокини (зависи от размера)

За тестото:

  • 1 чаша (225 грама) масло, нарязано на малки кубчета и охладено
  • 2 ¼ чаши брашно
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ¼ ч.ч. пудра захар
  • 2 жълтъка
  • 8 до 10 супени лъжици ледена вода

Приготвяне на тестото:

Смесете с върха на пръстите си или в кухненски робот маслото, брашното, солта и захарта, докато сместа прилича на едър пясък, като е добре да останат няколко малки бучки масло (не по-големи от грахово зърно).

Прибавете жълтъците и разбъркайте бързо, за да се разпределят доре в сместа. Започнете да добавяте по една-две супени лъжици ледена вода и смесвайте с дървена лъжица. Спрете да добавяте вода, когато сместа започне да се оформя на големи топки.

Изсипете сместа върху леко набрашнена работна повърхност и я натиснете няколко пъти с ръце, за да се оформи в голяма, еднородна топка. Разделете тестото наполовина. Бързо оформете половинките в две топки и ги сплескайте с форма кръгли дискове. Увийте всеки диск в свежо фолио и ги приберете в хладилника за поне час или до 4 дни (аз замразих едната част, ще ви покажа в следващ пост, какво приготвих с нея).

Приготвяне на карамела:

Разстопете (без да разбърквате, само завъртайте тигана) в тиган с незалепващо покритие 100 г. захар, докато стане със светло кехлибарен цвят, след това прибавете и останалите 50 г. и разбъркайте, докато се разстопи и тя. Махнете от огъня и прибавете веднага мекото масло. Разбъркайте енергично, докато получите еднородна карамелена смес. Върнете на котлона за минутка, на средно-висока температура и бъркайте през цялото време.

Изсипете карамелената смес в тавичка с диаметър 25 см и височина 5-6 см. Разпределете я бързо равномерно по дъното, преди да се сгъсти. Разрежете смокините наполовини и ги подредете в кръг с отрязаната страна надолу.

Включете фурната да загрява на 190°С.

Извадете тестото от хладилника 3 до 4 минути преди да го разточите, така че да започне да омеква леко и да се разточва по-лесно. Леко набрашнете работната си повърхност и точилката. Разточете тестото в диаметър подходящ за формата, в която ще печете. Внимателно поставете кората върху смокините, като подгънете стърчащите крища навътре, така че да оградят смокините плътно. Надупчете тестото с вилица по повърхността.

Печете 40-45 минути, аромата ще ви подскаже, кога тарта е готов J

Насладете се!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар