Торти

Медена торта с Чийзкрем и боровинки

Медена торта с Чийзкрем и боровинки
💝Това е една незабравима торта със семпла декорация, но много въздействаща въпреки това, с много богат вкус! 
Днес имам рожден ден, почерпете се виртуално за мое здраве!
 
💝Благодаря за вдъхновението и приятелското отношение на моите партньори от Dr.Oetker, с чиито продукти винаги приготвям най-вкусните си рецепти, благодарение на изобилието от прекрасни продукти! 
 
За блатовете:

  • ½ чаена чаша мед
  • ½ чаена чаша захар
  • 120 грама масло
  • ¾ чаена лъжичка сода за хляб
  • 3 големи яйца
  • щипка сол
  • 1 чаена лъжички екстракт Бурбонска ванилия Dr.Oetker
  • 3 и ½ чаени чаши бяло брашно 

Приготвяне:

Направете тортата един ден преди да бъде консумирана, за да  може крема да попие в блатовете и тортата да стане мека и нежна.

Приготете си 3 листа хартия за печене и две големи тави.
Направете тестото, като в средно голяма тенджера смесите захарта, меда и маслото на средна температура. След като сместа започне да къкри, гответе за 3 до 4 минути, докато стане с по-тъмен карамелен отенък и миризмата започне да ви изкушава. Махнете сместа от огъня и прибавете содата, разбъркайте енергично, докато се разтвори. Поставете на огъня за 1 минута и бъркайте непрекъснато. Махнете сместа от котлона и оставете настрана за 2 до 3 минути. Тя няма да се охлади много, просто ще се утаи.

Леко разбийте яйцата в малка купа. Прибавете ги на тънка струйка към медната смес, като през цялото време разбърквате енергично с телена бъркалка или миксер. Прибавете солта, ванилията и 3 чаши от брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Когато тестото се сгъсти, оставете лъжицата и с ръка прибавете и останалото брашно. Омесете добре, като набрашнявате ръката си от време на време, за да не се липи тестото по нея.
Разделете тестото на 6-7 равни части. И докато тестото е още топло и с него се работи лесно, от всяка част разточете блат с диаметър 25 сантиметра. С помощта на ринг за оформяне на торти или с чиния, изрежете излишното тесто.
От изрезките на тестото изпечете още един блат и го смелете на трохи, с които да украсите тортата, когато е готова.
Печете всеки блат за 7-8 минути.

60 грама захарен сироп, пригответе предварително и го оставете да изстине, преди да го използвате.

Ще ви трябва още 100 грама сладко от боровинки, както и пресни боровинки за декорация.

За крема:

Приготвяне:

Сварете крема според указанието на опаковката. Покрийте готовия крем с найлоново стреч фолио и го оставете да се охлади за 20 минути.

След това, пригответе желатина според указанието на опакавката и го прибавете към крема. Прибавете и ваниловия екстракт. Разбъркайте енергично, за да се разпрадели добре в крема. Прибавете сиренето маскарпоне и разбъркайте отново. Ако останат бучици, пасирайте крема, за да бъде абсолютно гладък. Покрийте го оново с фолио и го приберете в хладилника, докато изстине напълно.

Накрая разбийте сметаната с две супени лъжици пудра захар и прибавете и нея към крема на няколко пъти, като след всяко добавяне, разбърквате до еднородност, с помощта на силиконова шпатула.

Сглобете тортата директно върху подходящ поднос за сервиране.

Пригответе ринг за оформяне на торти и ацетатно фолио по стените и. 

Поставете първия блат и с помощта на четка го намажете със захарния сироп. Поставете от крема. Следва втория блат и отново го овлажняване със сироп. Поставете от крема и разпределете половината от боровинковото сладко. Продължете до изчерпване на количествата, като пропускайте по един блат, на който не поставяте сладко, а само крем. Завършете с крем, изравнете и приберете тортата за поне 12-14 часа в хладилника.

Когато тортата е готова, премахнете ринга и ацетатното фолио. Смелете на трохи блата предназначен за декорация на тортата и я панирайте отстрани.

Отгоре наредете пресни боровинки по ръба на тортата.

Да ви е вкусно!

Може също да харесате:

4 Коментари

  • Oтговор
    Анонимен
    22.08.2021 в 19:36

    Таня, пожелавам ти здраве и късмет!
    Катя

  • Oтговор
    Анонимен
    22.08.2021 в 19:36

    Таня, пожелавам ти здраве и късмет!
    Катя

  • Oтговор
    Таня Донева
    23.08.2021 в 8:04

    Благодаря ти, Кате 🙂

  • Oтговор
    Таня Донева
    23.08.2021 в 8:04

    Благодаря ти, Кате 🙂

  • Оставете коментар