Ястия

Дърпано печено агнешко с малки лукчета

Дърпано печено агнешко с малки лукчета

Опитате ли веднъж да готвите с подправката на Picantina за агнешко и дроб сарма,  сами ще се уверите и съгласите с мен, че това е истински букет от натурални подправки и билки, за превъзходни кулинарни резултати на ястия с агнешко месо, дроб сарма или супи. Без мононотриев глутамат, без оцветители, без глутен.

Нямам думи, с които да ви опиша аромата, който изпълни домът ми, по време на приготвянето, всички вкъщи лакомо надничат в кухнята, в нетърпеливо очакване на вкусното хапване J

Picantina подправка за агнешко и дроб сарма е балансирано съчетание от аромати и овкусява идеално месото, не е необходимо да добавяте дори и сол. В тази рецепта, използвах и малко пресен розмарин, защото подправката ни е любима вкъщи, а и според мен,  ароматът й е най-подходящият за овкусяване на агнешко месо, за да стане месото още по-неустоимо.

Необходими продукти:

  • Агнешка плешка около 4 кг
  • 1 пакет Picantina подправка  за агнешко и дроб сарма
  • 500 г малки лукчета
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 ч. л. шипков мармалад
  • 2 ч. ч. /Picantinaзеленчуков бульон/
  • 1 ч. ч. червено вино
  • 3-4 с. л. зехтин
  • 2 стръка пресен розмарин (може и без него, но е любим на семейството ми и го ползвах за по- наситен аромат)
  • 1 щипка сол и черен пипер за овкусяване преди запечатване на агнешкото
Приготвяне:
  1. Овкусете с много малко сол и черен пипер разрязаната на порции агнешка плешка.
  2. Поставете 1 лъжица зехтин в голям тиган и запечатайте месото от всички страни, докато се зечерви добре. Направете резки с ножа по месото.
  3. В купичка смесете един пакет Picantina подправка за агнешко и дроб сарма, две стръкчета розмарин  (не е задължително използването му), лимоновия сок, шипковия мармалад,  ¼ чаша бульон  и 2-3 супени лъжици зехтин. Разбъркайте добре.
  4. В голям съд за печене с капак, изсипете малките лукчетата, останалия бульон и червеното вино.
  5. Намажете месото от всички страни равномерно, подредете върху зеленчуците, затворете с капак.
  6. Време е за фурната – печете месото за 1 час на 200°С. След това намалете температурата на 160-170°С и печете за още 2 часа.
  7. Гарантирам ви – месото е толкова крехко, че само пада от кокъла и ухае разкошно!
  8. С помощта на щипка и вилица, надърпайте месото, докато стане на конци.
  9. Сервирайте  месото върху канапе от картофено пюре заедно с малките лукчета, полейте от соса, в който се е пекло агнешкото и се насладете на най-вкусното и ароматно месо, което сте опитвали някога!

Заповядайте в профила ми в инстаграм както и в профила на Picantina, за да видите видеото, което заснех със стъпките при приготвянето.

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар