Тестени

Пухкаво козуначено руло с тръстикова захар

Пухкаво козуначено руло с тръстикова захар

Ако някой още се съмнява, че може да си приготви козунак изцяло с кафява захар, ето го моят отговор! Това уникално пухкаво козуначено руло е приготвено изцяло с тръстикова захар на марката Passiflora и ако можехте само да усетите как ухае и каква нежна и неутоима текстура има, ще ви се иска всеки път само него да си приготвяте 🙂

Знаете за ползите на нерафинираната тръстикова захар, за бляскавите кристалчета с нежен, деликатно карамелен вкус и сега си представете аромата на рулото, което приготвих с тази захар! В плънката добавих и захар от фурми, което добпринася още повече за неустоимия вкус и аромат.

Вижте как го приготвих:

Необходими продукти:

  • 50 мл. прясно мляко
  • 1 пакет суха мая
  • 2 с. л. тръстикова захар Passiflora
  • 200 мл. прясно мляко, хладко
  • 3 яйца (отделете 2-3 с. л.  за намазване на рулото преди да го изпечетете)
  • 100 г. тръстикова захар Passiflora
  • Около 600 г. бяло брашно за козунак
  • 90 г. масло на стайна температура
  • 2 с. л. тъмен ром

За плънката:

  • 6 с. л. кафява захар Passiflora
  • 3 с. л. захар от фурми Passiflora
  • 60 г масло
  • 1 с. л. тъмен ром или есенция ром
  • Смесете всички продукти до еднородна паста.

Приготвяне:

Поставете в подходяща купичка маята, заедно с топлото прясно мляко и 2 с. л. захар, разбъркайте.  Покрийте сместа и оставете за 10 минути, докато се активира маята.

В голяма купа пресейте 400 г. брашно и по средата офоромете кладенче.

В отделна купа разбийте с помощта на миксер яйцата, заедно със захарта и 2 с.л. тъмен ром.

В кладенчето при брашното, изсипете продуктите: хладкото мляко, втасалата мая и разбитите яйца със захарта, без маслото. Започнете да омесвате, като добавяте брашно постепенно, докато получите меко леко лепнещо тесто. След като тестото започне да се оформя, прибавете маслото (което трябва да е меко, на стайна температура). Продължете да месите през цялото време във купата, защото тестото трябва да е меко и лепнещо, за да избегнете залепването му по плота. Когато маслото е добре разпределено в тестото, покрийте купата с найлоново фолио и го оставете да втаса за 30-40 минути. Тестото ще е доста меко и ще лепне леко по ръцете ви, така трябва да бъде.

След като тестото втаса, намажете работния плот и ръцете си с олио (можете да използвате слънчогледово, кокосово, канола или друго, каквото предпочитате). Извадете тестото от купата и започнете да месите, като всеки път с шпатула обирате от плота залепналите парченца и ги връщате в тестото.  След като започне много да лепи, отоново намазвайте плота и ръцете си с по малко олио и месете така около 15 минути. Тестото ще започне да задържа формата си, когато е готово. Поставете тестото отново във купата за 20 минути.

Оформете рулото, като намажете отново с олио работния плот и разстелите тестото с ръце, без да използвате точилка, на правоъгълна кора с диаметър 30х40 см. Намажете по повърхността с плънката от захар, масло и ром и завийте на плътно руло от дългата страна. Разрежете през средата по дълина и оплетете двете части. Поставете така оформеното тесто в продълговата тавичка за печене на хляб, покрита с хартия за печене и намазана с масло.

Покрийте рулото и изчакайте, докато изпълни тавичката.

Намажете повърхността на тестото с отделеното разбито яйце и поставете в студена фурна. Включете на 170°С и печете до готовност, около 50-55 минути. По време на печенето, след като започне да се зачервява, намалете фурната с още 10 градуса, ако е необходимо.

Обещавам ви, че всяко усилие си заслужава, няма по-пухкаво руло! Дори след няколко дни не се променя, ако му позволите да остане, разбира се J

Насладете се на вкусни моменти с любимите си близки и домашно приготвени великденски вкусотии!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар