Десерти

Цветно великденско руло с маскарпоне

Цветно великденско руло с маскарпоне

Обещах ви нови великденски рецепти и си изпълнявам обещанието! Освен с рецепта идвам и с една новина, която сигурна съм, много от вас ще зарадва истински 😊 От следващия месец, в голямото семейство на любимата марка на всяка домакиня , ще има нови попънения. Ще можете да си закупите от хранителната боя  на DrOetker във веригите магазини. Вече няма да се налага всеки път, когато ни трябва хубава боя за оцветяване на храна, да посещаваме специализирани магазини, за да си я набавим. И най-дългоочаквания (поне за мен) продукт е Екстракта от бурбонска ванилия, незаменима част от всеки разкошен десерт. Усещате ли как всичко става още по-вкусно и ароматно, аз дори ви показвам един такъв разкош!

Не знам за вас, но мен това цветно руло ме усмихва недвероятно много, създава ми празнично настроение и съм сигурна, че е в състояния да размекне всяко сърце и небце 💗

Необходими продукти: 

  • 4 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци
  • 95 г бяло брашно
  • 15 г Густин – фино царевично нишесте DrOetker
  • 5 г бакпулвер Dr. Oetker
  • 110 г захар
  • 80 г разстопено и охладено масло
  • 1 ч. л. Екстракт Бурбонска ванилия Dr. Oetker
  • по 1 и ½ ч. л. Хранителна боя Dr. Oetker във всяка част от тестото

За напояване на блата:

  • 120 мл студена вода
  • 2 ч.л. мед
  • Разбъркайте меда в студената вода, докато се разтвори.

За сладкарския крем:

Приготвяне:

Първо пригответе ваниловия сладкарски крем, за да имате време да се охлади.

Поставете млякото в тенджера и оставете да заври. Междувременно разбийте яйцата със захарта, докато се смесят. Добавете царевичното нишесте, разбъркайте добре. Постепенно добавете мляко в яйчената смес, като бъркате през цялото време и върнете на огъня. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато заври и се сгъсти. Отстранете от огъня и добавете екстракта от ванилия. Изсипете крема в чиста купа, покрийте с найлоново фолио, като го притискате директно върху повърхността на сладкарския крем, за да предотвратите образуването на коричка. Оставете да се охлади до стайна температура.

Приготвяне на блата:

Всички съставки трябва да са със стайна температура.

Постелете хартия за печене върху голяма тава.

Загрейте фурната на 170°С.

Смесете брашното, нишестето и бакпулвера.

Разбийте белтъците на средно-висока скорост с 60 г захар, като я добавяте на няколко пъти, докато имате смес със средно-твърди върхове.

Разбийте жълтъците с 60 г захар, докато увеличат обема си двойно и изсветлеят. Добавете охладеното масло и разбъркайте винамателно с шпатула. Прибавете смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Разбъркайте, без да прекалявате.

Добавете белтъците към останалите продукти на три пъти, като след всяко добавяне – смесвате внимателно със силиконова шпатула.

Разделете тестото на 4 или 5 равни части в купички, в зависимост от това, колко цвята боя ще използвате. Прибавете по 1 ч. л. от боята към тестото и разбъркайте много внимателно, за да запазите обема му. Ако цветът ви се стори не достатъчно наситен, прибавете още боя.

Поставете всеки цвят тесто в отделен сладкарски пош. Шприцовайте от него, като редувате цветовете и започнете от ъгъла на тавата. Тестото е достатъчно за тава с размери 30х40 см.

Печете в загрятата фурна за 10-12 мин, не прекалявайте, за да останат цветовете свежи, без кафеникав оттенък.

След като блатът е готов, поръсете с пудра захар голяма кухненска кърпа и обърнете блата върху нея. Махнете хартията за печене и го обърнете отново. Завийте блата заедно с кърпата. Оставете го, докато изстине напълно.

Довършете крема за пълнеж на рулото. Поставете маслото и пудрата захар в голяма купа и разбийте с миксер, докато стане кремообразно. Постепенно добавете лъжица по лъжица сладкарския крем и разбивайте много добре с миксера след всяко добавяне, докато свърши сладкарският крем.

В друга купа разбийте маскарпонето и сметаната с миксера с 1 с. л. пудра захар на стабилен крем и смесете двата крема – сладкарския с маслото и този с маскарпоне и сметана.

След като блатът изстине напълно, развийте го и го напоете с медения сироп по цялата повърхност. Намажете крема равномерно навсякъде, като отделите една чаша от него, за да го използвате за декорация. Завийте рулото и го поставете върху удобно плато за сервиране. Приберете го в хладилника за няколко часа.

Преди да сервирате, украсете рулото с крем и декоративни ядливи великденски яйчица. 

Насладете се на това вкусно руло и на празника!

Показвам ви ги как изглеждат, за да знаете какво да търсите. Дори опаковките са им страхотни и удобни за многократна употреба.

За още вдъхновение, напишете в търсачката в бога Великден и съм сигурна, че всеки ще открие нещо за себе си!
Последвайте ме в инстаграм и фейсбук, защото съвсем скоро ще раздавам отново подаръци там и много от вкусните предложения, споделям първо на тези места.

Може също да харесате:

8 Коментари

  • Oтговор
    Екатерина
    22.04.2021 в 8:06

    Красота! в снимки и храна! Светли празнични дни ти желая, Таничка!

  • Oтговор
    Екатерина
    22.04.2021 в 8:06

    Красота! в снимки и храна! Светли празнични дни ти желая, Таничка!

  • Oтговор
    Анка Пеева
    24.04.2021 в 8:12

    Чудесно е! Ще се пробвам да го направя! 💗💐

  • Oтговор
    Анка Пеева
    24.04.2021 в 8:12

    Чудесно е! Ще се пробвам да го направя! 💗💐

  • Oтговор
    Анка Пеева
    24.04.2021 в 8:13

    Чудесно е! Ще се пробвам да го направя! 💗💐

  • Oтговор
    Анка Пеева
    24.04.2021 в 8:13

    Чудесно е! Ще се пробвам да го направя! 💗💐

  • Oтговор
    Unknown
    25.04.2021 в 23:00

    Млечната сметана и маскарпонето на стайна температура ли трябва да са преди да се смесят?

  • Oтговор
    Unknown
    25.04.2021 в 23:00

    Млечната сметана и маскарпонето на стайна температура ли трябва да са преди да се смесят?

  • Оставете коментар