Закуска и Брънч/ Тестени

Базлама с плънка (Пухкави питки печени на тиган – турска рецепта)

 

Продукти:

7 г. суха мая

150 г. хладка вода

2 ч. л. захар

200 г. кефир (стайна температура)

500 г. брашно Класик София Мел

½ ч. л. сол

за омесване олио за намазване на ръцете

За плънката:

10 листа манголд

1 връзка пресен лук

1 с. л. олио за пържене

1 голямо яйце

150 г. сирене

За да приготвите плънката, нарежете листата манголд и лука на ситно. Задушете ги в олиото и когато изстинат прибавете яйцето и сиренето.

Приготвяне

Разтворете маята и захарта във водата в дълбок съд. Прибавете кефира, брашното и солта, смесете и омесете добре много меко и леко лепнещо тесто. За целта си помагайте с молко олио, за да не залепва тестото по ръцете ви.

Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио и го оставете на топло, докато увеличи обема си двойно. Готовото тесто поставете върху плота поръсен с брашно. Омесете го за кратко и го разделете на топки с големина на топка за тенис. С помощта на пръстите си оголемете всяко парче с диаметър около 15 см.  По средата поставете по една пълна супена лъжица от плънката и разпределете в центъра. Затворете тесто от всички страни, така че плънката да остане вътре. Притиснете отново с пръсти и оставете настрани, за да починат питките за малко. След 10 минути ги притиснете отново, докато станат с размера на тигана. Покрийте ги и оставете да се надигнат двойно.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на нисък – умерен огън. Поставете една питка в тигана и печете бавно, когото долната страна се зачерви леко, обърнете питката. Печете, докато и другата страна се зачерви леко, кото обръщате няколко пъти. Продължете да печете останалите питки по същия начин.

(Аз не използвах капак при печенето, но ако имате под ръка, използвайте го, питките ще станат още по-пухкави.)

Да ви е вкусно!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар