Ястия

Идея за вкусно и изискано Барбекю

Ще ви разкажа за вкусното меню, коeто приготвих за рождения ден на моя син, който отпразнува рождения си ден на патерица, в двора на къщата, на моите родители. Предимно мъжката му компания определено държеше да наблегнат на месото, а аз този път избрах невероятно вкусно Говеждо бонфиле и различни зеленуци, за да направя гостите доволни! За месото, както и за останалите продукти за нашия празник, се доверих отново на веригата METRO, където мога винаги да разчитам на най-свежите продукти с най-добро качество.




Първата ви работа, когато решите, че ще приготвяте барбекю, е да го запалите за известно време, за да може да вдигне висока температура и да получите много горещи въглени и скара. Докато това се случва, пригответе гарнитурата.
За гарнитурата от картофи:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
2 с л зехтин
200 г замразен грах
50 г масло
100 мл млечна, течна сметана
150 г от водата на варените картофи
сол, черен пипер, пресен магданоз






Ще ви трябват още:
1 пакет пролетни аспержи
Приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете картофите на кубчета и ги сложете да се варят с 1 чаена лъжичка сол.
Нарежете на дребно лука и го запържете в 2 супени лъжици зехтин, докато омекне и се зачерви леко. Към края, прибавете граха и разбъркайте за кратко.
Когато картофите са сварени, оцедете водата и запазете една чашка от нея.
Прибавете към картофите запържения лук, граха, сметаната, и маслото, разбъркайте и намачкайте с вилица, дакато получите приятна консистенция, не бива сместа да се превръща в пюре. Прибавете сол, черен пипер и от водата, в която сте варили картофите, за да станат картофите сочни и пухкави. При сервирането, поръсете с нарязан магданоз.

Нарежете говеждото бонфиле на стекове с дебелина 2-2  и ½ сантиметра, поръсете и от двете страни с малко сол и много малко черен пипер и изпечете за 3  минути от всяка страна за MED RARE върху добре загрятото барбекю.
След като махнете месото от огъня, го оставете да почине за 5 минути. Овкусете го отново със сол и пипер и сервирайте.

За да гарнирам месото отгоре, за още повече вкус и сочност, аз направих песто от  ½ връзка магданоз и 1 връзка босилек, чаша леко запечени орехови ядки, чаша настъргано Пекорино, лимонов сок, зехтин и сол. Всичко смлях в кухненския чопър. Към пестото добавих нарязан на малки парчета домат.  С тази смес, гарнирах стековете отгоре.
За гарнитура използвах също така замразена сладка царевица и зелени аспержи, които също изпекох на барбекю.

Всяка порция е овкусена с ароматен дресинг приготвен от:
5 с л зехтин
3 с л бял оцет балсамико
1 с л сироп от нар
1 стрък пресен чесън
сол, черен пипер и мащерка

В този прекрасен ден, наред с невероятно вкусната храна приготвена на барбекю и страхотното настроение, за рожденика имаше и домашна торта!

Пригответе и вие този пир за всички сетива, за своите гости и се насладете на прекрасното време, което предстои със семейство и приятели!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар