Торти

Огледална глазура

Огледална глазура

Необходими продукти:

120 грама захар

70 грама вода

150 грама глюкозен сироп

12 грама желатин

150 грама бял шоколад

100 грама подсладено кондензирано мляко

Препоръчвам използването още на избелващ прах и хранителна боя. Няма да коментирам количество, защото е по желание, според това какъв нюанс искате да постигнете.

Ако не сте работили с такава глазура, трябва да знаете, че е доста деликатна. Затова е важно да се спазват няколко условия, за да имате добър краен резултат. Това е базова рецепта, има много други, например: шоколадова, плодова, със сметана и доста други.

Как да приготвите глазурата:

1. Поставете листата желатин в студената вода

2. Смесете водата, глюкозата и захарта. Сместа  поставете на котлона на среден огън. Загряваме не много, до около 105 градуса, и бъркаме, докато захарта се разтопи напълно. 

3. Махаме от огъня и оставяме настрани за няколко минути.

4. Отцеждаме желатина добре от водата и го прибавяме към топлата смес. Разбъркваме.

5. Разтопяваме шоколада. Това може да стане както на водна баня, така и в микровълновата фурна, като внимаваме, да не пресечем шоколада. 

6. Прибавяме кондензираното мляко към шоколада.

7. Добавяме и топлата смес на тънка струйка и разбъркваме. Накрая разбийте с пасатор, но внимавайте той да е потопен във сместа, за да не стават балончета. Прибавете праха, Титаниев Диоксит или така наречения Супербяло-избелващ прах за айсинг около 1/3 чаена лъжичка. С него дори цветовете, които ще поставите след това в глазурата, ще бъдат по-изразителни, а бялото ще бъде снежно бяло.

8. Следва да разделите сместа и да я оцветите в нюансите, които желаете. 

Разбийте отново с пасатора. 

Ако искате можете да смесите всички оцветени части, но можете да заливате тортата и поотделно с различните цветове. В двата случая шарките, които ще получите са различни.

За да работите с глазурата, трябва да достигне между 29 до 35 градуса. Ако е по-топла, рискувате да се разтопи тортата и да се образуват дупки и неравности по повърхността.

Тортата, която ще заливате трябва да е замразена и да бъде с идеално гладка повърхност. Трябва да действате бързо, защото глазурата бързо изстива и стяга и може да не стане равномерно разпределена, както трябва да бъде за най-добра визия. 

Тортата трябва да поставите на поставка, която да я държи стабилно само по средата, така че да се стича глазурата свободно отстрани. Има много клипчета в YouTobe, където можете да видите как става.

От начина, по който поливате с глазурата, зависи и шарката, която ще получите. Аз поливах с кръгови движения тортата и получих тази шарка, но можете да бъдете много креативни с нея.

След като приключим със заливането, оставяме за 3-5 минути, да се отцеди добре  глазурата и да спре да тече. След това обираме с шпатула по края  всичко излишно. За да се оформи добре тортата, по борда можете да поставите всякакви трохи или стърготини, както и смлени ядки. Аз избрах кокосови стърготини в този случай.

Готовата торта поставяме в поднос и прибираме в хладилник за 6-8 часа.

Можете да декорирате преди сервиране, както пожелаете.

Също така, препоръчвам рязането на тортата да става с много добре затоплен нож, за да можете да получите перфектния разрез.

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар