Италианска кухня/ Тестени

Ньоки със сладки картофи, сос бешамел с Гауда и градински чай


Необходими продукти:
3 чаши охладено пюре от сладки картофи
1 яйце
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка пипер
¼ чаена лъжичка смлян индийско орехче
1 супена лъжица светло кафява захар
За соса:
2 чаена чаши загрято прясно мляко
¼ бял лук
2 скилидки чесън
6-7 цели листа от градински чай
¼ чаена лъжичка индийско орехче
3 супени лъжици масло
1 чаша настъргано сирене Гауда
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В голямата купа смесете всички изброени продукти за ньоките.
Прехвърлете тестото върху добре набрашнена повърхност. Омесете леко, докато се оформи на топка. Разделете тестото на 8 парчета и направете от всяко дълго въже, около 2 ½, 3 сантиметра дебелина. Поставете всяко издължено парче тесто върху хартия за печене и тавичка и ги приберете в хладилник за 30 минути.
Извадете тестото от хладилника и го нарежете на парчета с дебелина 2 ½ сантиметра. Всяко парче притиснете към обратната страна на вилица, за да направите ньоките с характерната им шарка  (можете да пропуснете тази стъпка)


Сварете вода в голяма тенджера. Сварете ньоките за 2-3 минути във врящата вода, докато всички изплуват на повърхността и две минути след това. Извадете ги от водата с решетъчна лъжица и ги поставете в чинии за сервиране.


В удобна касерола, разтопете маслото и запържете в него лука и чесъна. Прибавете брашното и разбъркайте с кухненска тел за минута. След това прибавете добре загрятото прясно мляко, листата градински чай и индийското орехче. Сварете соса на слаб огън около 3-4 минути, разбърквайте непрекъснато. Извадете листата, от соса, те вече са го овкусили. Накрая прибавете сиренето и разбъркайте, докато се разтопи.
Прибавете от соса към ньоките, както и босилеково песто.
Да ви е сладко!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар