Тестени

Питки с масло от козуначено брашно

Необходими продукти за тестото:

100 милилитра вода

25 грама прясна мая
3 и ½ супена лъжичка захар
300 грама гъсто кисело мляко 4,5% , на стайна температура
1 яйце
1 белтък
70 грама масло, разтопено и охладено
750 грамабрашно Козунак София Мел
30 грама сухо мляко
1 и ½ чаени лъжички сол

3 супени лъжици масло, разтопено и охладено

1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на питките преди печене

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в хладката вода. Добавете 3 супени лъжици брашно и разбъркайте на гладка каша. Оставете сместа покрита с памучна кърпа за 10 минути, докато маята се активира.

Разбийте заедно яйцето, белтъка и киселото мляко.
Разтопете маслото.
В голяма купа, разбъркайте в 400 грама от брашното, сухото мляко и солта. По средата направете кладенче и в него изсипете втасалата мая, киселото мляко с яйцата и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре. Започнете да добавяте от брашното, докато започне тестото да се оформя на топка. Поръсете работния плот с брашно и изсипете тестото върху него. Омесете добре, поне 10 минути, докато тестото стане еластично, меко и не залепва по ръцете ви.
Готовото тесто поставете в чиста купа намазана с мазнина и го покрийте с найлон. Оставете тестото в топло помещение за 1 час, докато удвои обема си.

Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
След като тестото е готово, накъсайте от него парчета по 40 грама всяко.
Ще са ви нужни четен брой, защото за всяка питка са необходими по 2 парчета. Направете от всяка част топче и ги оставете да почиват, докато оформяте останалите, като ги покриете с найлон, за да не хващат коричка.
Започнете от първите две топчета, които сте направили, като ги разточите леко в яйцевидна форма. Така направете с всички топчета. След това намажете първото парче с масло и върху него поставете второто. Разрежете по средата без да стигате до края. След това, подгънете единия край на тестото отвътре-навън, а другият отвън-навътре. Ще получите листо.Поставете така оформените питки върху предварително подготвените тави и ги покрийте с найлон, оставете за 15 минути.

Намажете всички питки с разбития жълтък с прясно мляко. Поставете тавата във фурната и включете температурата на 180⁰С. Печете 25-30 минути, докато питките станат златистокафяви. Постъпете по същия начин и с останалите питки.

Да ви е сладко!

Може също да харесате:

4 Коментари

 • Oтговор
  Боряна
  14.04.2018 в 17:13

  Невроятно вкусни. Току що ги приготвих и ухаят толкова хубаво. Получиха се идеални, както всичко приготвено от тук. Благодаря за пореден път.

 • Oтговор
  Боряна
  14.04.2018 в 17:13

  Невроятно вкусни. Току що ги приготвих и ухаят толкова хубаво. Получиха се идеални, както всичко приготвено от тук. Благодаря за пореден път.

 • Oтговор
  Таня Донева
  14.04.2018 в 17:56

  Благодаря че ми се доверяваш, Боряна 🙂 Да ви е сладко!
  Поздрави!

 • Oтговор
  Таня Донева
  14.04.2018 в 17:56

  Благодаря че ми се доверяваш, Боряна 🙂 Да ви е сладко!
  Поздрави!

 • Оставете коментар