Торти

Шоколадова торта Мартина

Необходими продукти:

За блата:

340 грама масло, на стайна температура
310 грама фина захар

1 пакет ванилова захар
6 яйца
280 грама брашно
90 натурално какао на прах
(аз използвах на Пикантина)
15 грама Бакпулвер
150 милилитра гъст айран
150 грама тъмен шоколад
1 супена лъжица тъмен ром

2 супени лъжици портокалов ликьор (аз използвах за тортата Коантро Cointreau)
1 супена лъжица прясно настъргана портокалова кора

Захарен сироп:

150 милилитра вода
100 грама захар
кората от 1 портокал, само най-горния слой, изрязана с белачка за картофи
2 супени лъжици портокалово сладко
сока от един портокал
супена лъжица портокалов ликьор

Шоколадов крем 1:
¼ чаша хубаво натурално какао (аз използвах на Пикантина), разтворено в ¼ чаша топла вода
250 грама масло
½ чаша пудра
300 грама хубав тъмен шоколад, разтопен и охладен + 100 грама млечен шоколад
1 чаена лъжичка портокалов ликьор или портокалова есенция
250 грама млечна сметана за разбиване (може и без нeя, но аз предпочетох да добавя, за да стане крема по лек, ефирен и повече, като количество)

Шоколадов крем 2

150 грама маскарпоне, на стайна температура
50 грама течен шоколад Нутела
50 милилитра разбита сметана

Ганаш:

60 грама тъмен шоколад
20 грама млечен шоколад
100 милилитра млечна сметана
1 чаена лъжичка портокалов ликьор (аз използвах Коантро Cointreau)

За декорация шоколадови трюфели, за които са необходими:
100 грама тъмен шоколад
100 милилитра млечна сметана
1 чаена лъжичка масло
1 чаена лъжичка портокалов ликьор
кората от една мандарина, много ситно настъргана


Приготвяне на блатовете:
Покрийте две форми за печене със свалящ се ринг с диаметър 23 сантиметра с хартия за печене и предварително загрейте фурната на 180⁰C. Намажете хартията и стените с мазнина, с помощта на четка.

Разтопете тъмния шоколад за тортата в купа над тенджерата с вода или в микровълнова фурна, след което го оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте маслото и захарта заедно в голяма купа с кухненски миксер до светло и пухкаво. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате идеално, докато се разпредели в тестото. Прибавете ликьора, рома и портокаловите корички. Прибавете и охладения шоколад, разбийте добре с миксера.
Смесете какаото и брашното с бакпулвера и прибавете ⅓ от тях при маслено-шоколадовата смес. Разбийте с миксера и редувайте с айрана, до изчерпване на количествата.
Разделете равномерно тестото в двете форми, Ако не разполагате с две еднакви форми, изпечете първо едната част от тестото, след тава останалата.
Печете за 40-45 минути. Проверете с дървен шиш за готовност. Не прекалявайте с печенето, защото консистенцията на тестото след печене е много крехка и при препичане се чупи лесно.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят във формите за 10 минути, за да се отдръпнат леко от стените. След това ги преместете да се охладят напълно, върху метални скари.

След като изстинат, премахнете хартията за печене и отрежете издутината , която се е образувала след печенето. Тази част можете да хапнете за закуска с кафето. Разрежете останалата част на два еднакви блата.

Приготвяне на захарния сироп:
За да направите захарния сироп, загрейте захарта и водата необходими за него в тенджера и поставете изрязаната портокалова кора при тях. Варете 2-3 минути на среден огън, след като захарта се стопи и махнете от огъня. Прибавете сладкото от портокали, портокаловия сок и портокаловия ликьор, разбъркайте и оставете да се охлади напълно.

Приготвяне на шоколадовия крем 1:

Разбийте до гладка консистенция какаото с топлата вода. Оставете да се охлади.
Разтопете шоколада на водна пара или в микровълновата фурна и оставете да се охлади до стайна температура, преди да го използвате.
Разбийте мекото масло и захарта до блед и пухкав крем. Постепенно добавете разтопения шоколад. След това внимателно добавете какаовата смес. Разбъркайте с миксер, докато всичко се комбинира добре. Прибавете и ликьора.
Отделете 400 грама от крема за измазване на тортата отвън и отгоре. Към останалия прибавете 200 милилитра от разбитата сметана внимателно, с помощта на силиконова шпатула, но непосредствено преди да нанесете крема върху блатовете, в противен случай ще се втвърди и ще стане шуплест.
Разбийте 250 милилитра сметана на пухкав и лек крем. 50 грама от нея прибавете към крема от Маскарпоне и течен шоколад, който следва да направите.

Шоколадов крем 2:

Разбийте с вилица мекото Маскарпоне и течния шоколад Нутела до гладък крем. Прибавете 50 грама от разбитата сметана към него, с помощта на силиконова шпатула.

Сглобяване на тортата:
Сложете първия блат директно върху чинията за сервиране. Аз поставям ринг за оформяне на торти около блата, за да имам идеално оформена торта, но може да използвате и свалящия се ринг на формата, в която сте изпекли блатовете или да я сглобите без ринг. Напоете блата със захарен сироп, с помощта на четка без да прекалявате. Изсипете половината от шоколадов крем 1 и го разпределете равномерно. Поставете втория блат и го напоете със сироп. Намажете цялото количество шоколадов крем 2 върху блата. Поставете третия блат и отново го напоете със сироп. Разпределете втората част от шоколадовия крем 1. Поставете и последния блат, като отново го напоите.

Поставете тортата в хладилника за 2 часа.

Приготвяне на шоколадовия ганаш:

Начупете шоколада в средна купа. Загрейте сметаната в тенджера, докато кипне. Изсипете горещата сметана върху шоколада и оставете за 2-3 минути, докато шоколада се стопи. Разбъркайте сместа до гладка и лъскава консистенция. Оставете ганаша да се охлади за известно време, така че да не е горещ, като го изливате върху тортата.

Сглобяване:
Извадете тортата от хладилника и премахнете ринга, ако използвате такъв.

Намажете от всички страни със заделения шоколадов крем 1.
Изсипете част от ганаша в малък пош, за да направите малките стичащи се струйки. Следа това изсипете останалото количество в центъра и го разпределете равномерно навсякъде.
Върнете тортата в хладилника.

Трюфели за декорация:
Пригответе шоколадовия ганаш за трюфелите, като разчупите шоколада и го залеете с горещата сметана в средна купа. Прибавете корите от мандарина, портокаловия ликьор и маслото. Разбъркайте до гладка консистенция и приберете в хладилника за 2-3 часа.
След това загребвайте от твърдия ганаш с чаена лъжичка и оформете трюфелите с длани. Оваляйте ги в начупени, предварително изпечени орехови ядки и в натурално какао. Готовите бонбони приберете в хладилника, докато стане време да декорирате тортата с тях.

Преди да сервирате, украсете тортата с трюфели.
 

Преди да разрежете тортата я оставете на стайна температура за няколко часа (2-3 на не прекалено висока температура).

За да отрежете перфектни парчета, потапяйте голям, остър нож във вряла вода и подсушавайте след всеки разрез.
 

Да ви е сладко!

Може също да харесате:

8 Коментари

  • Oтговор
    Татяна Димитрова
    11.02.2018 в 8:59

    Направо нереално красива е тази торта, изключително изпълнение! Поздравления и благодарности, че споделяш и ни вдъхновяваш!

  • Oтговор
    Татяна Димитрова
    11.02.2018 в 8:59

    Направо нереално красива е тази торта, изключително изпълнение! Поздравления и благодарности, че споделяш и ни вдъхновяваш!

  • Oтговор
    Таня Донева
    11.02.2018 в 20:10

    Аз ти благодаря, Таня 🙂 За мен е удоволствие споделянето!
    Сърдечни поздрави!

  • Oтговор
    Таня Донева
    11.02.2018 в 20:10

    Аз ти благодаря, Таня 🙂 За мен е удоволствие споделянето!
    Сърдечни поздрави!

  • Oтговор
    vesela
    12.02.2018 в 21:07

    Изумителна!
    Страхотен талант имаш, Танче!

  • Oтговор
    vesela
    12.02.2018 в 21:07

    Изумителна!
    Страхотен талант имаш, Танче!

  • Oтговор
    Таня Донева
    12.02.2018 в 22:01

    Много ти благодаря, Весе 🙂 Много мило!

  • Oтговор
    Таня Донева
    12.02.2018 в 22:01

    Много ти благодаря, Весе 🙂 Много мило!

  • Оставете коментар