Закуска и Брънч/ Тестени

Гевречета в тава

Необходими продукти:

400 милилитра хладко прясно мляко
200 милилитра слънчогледово олио
250 милилитра топла вода
2 яйца, единия жълтък се отделя за намазване на гевречетата
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
14 грама суха мая
Около 1200 грама брашно
50 грама масло, разтопено

1 супена лъжица прясно мляко
1 супена лъжица макови семена

Приготвяне:

Разбъркайте маята и захарта в топлата вода в малка купа. Покрийте съда и го оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Поставете половината от брашното в широка купа и разбъркайте в него солта. Направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето слънчогледовото олио, леко разбърканите яйце и белтък, активираната мая и хладкото прясно мляко. Разбъркайте всичко с дървена лъжица много добре. След това продължете да добавяте брашно и да омесвате с ръка, докато получите много меко, но нелепнещо тесто.
Готовото тесто поставете в намазана с мазнина купа и го покрийте с найлон. Оставете го втаса за 1 час в топло помещение.

След като тестото е втасало, накъсайте от него парчета по 65 грама всяко. Оформете от всяко парче топче и ги покрийте с найлон, за да не хващат коричка. Всяко топче разточете по дължина и го намажете с разтопеното масло. Навийте го по дългата му страна и го осучете леко. Оформете тестото под формата на геврече и го поставете в намазана с масло голяма кръгла тава. Поставяйте всички гевречата в тавата на малко разстояние едно от друго, докато тавата се напълни.
 
Покрийте готовите гевречета с найлон и ги оставете да втасат да 30-40 минути.

Преди да изпечете гевречетата, намажете повърхността им с разбития жълтък с прясното мляко и ги поръсете с макови семена.

Поставете тавата в студена печка и тогава включете на 190⁰С. Печете за 15 минути и намалете на 180⁰С за още 20-25 минути, докато тестото стане с приятен кафеникав загар.

Да ви е сладко!

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар