Тестени

Козунак със заквасена сметана

Каквито и козунаци да приготвям по Великден, този не го пропускам за нищо на света. Знам че е любим на една много голяма част от козунакоправещите и на всеки който го е опитвал. Аз за първи път видях рецептата при Роси от Кулинарен Еликсир, а след това и много различни вариации на козунака. Чудесен е, ако още не сте го опитали, направете го.


Необходими продукти:
4 яйца
270 грама захар
100 милилитра прясно мляко
10 грама суха мая
200 грама заквасена сметана
кората от един портокал
1 ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
100 грама масло
50 милилитра слънчогледово олио
около 800 грама брашно за козунак на София Мел
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на козунаците
захар и филирани бадеми да поръсване

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството в рецептата в хладкото прясно мляко. Оставете настрани, докато маята се активира и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи.
Разбъркайте заквасената сметана и прибавете към нея ароматите и портокаловата кора. Изсипете я при разбитите яйца. Прибавете и активираната мая към течните продукти.
Изсипете течните съставки на дъното на пекарна за хляб. Отгоре прибавете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси, (след около 5-6 минути) започнете да добавяте маслото и олиото, които предварително сте смесили. Започнете с ⅓ от количеството и на три пъти през 2-3 минути прибавете цялото количество. Всеки път след като добавяте мазнина, изчаквайте да се поеме напълно от тестото, преди до добавите следващата част.  Затворете пекарната и оставете докато приключи програмата, което трябва да включва омесването и втасването.
След това извадете тестото, разделете го на части според това в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или докато удвоят обема си.
Преди да ги изпечете, намажете повърхността на козунаците с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсете със захар и филирани бадеми, ако така ви харесва.
Печете на 160⁰C за 50 – 55 минути, до готовност. Ако започнат да покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегорят и намалете още малко градусите на печката.

Изпечените козунаци оставете да изстинат във формите за 15 минути, а след това ги извадете върху метална решетка, докато се охладят напълно.
Да ви е сладко!

Може също да харесате:

3 Коментари

  • Oтговор
    Анонимен
    12.03.2019 в 23:10

    ДА НЯМА ГРЕШКА В ЗАХАРТА? СТРУВА МИ СЕ МНОГО ?

  • Oтговор
    Анонимен
    12.03.2019 в 23:10

    ДА НЯМА ГРЕШКА В ЗАХАРТА? СТРУВА МИ СЕ МНОГО ?

  • Oтговор
    Таня Донева
    13.03.2019 в 6:14

    Не,няма грешка. Козунака е сладък, ако искате намалете я.

  • Оставете коментар