Салати

Парена туршия

Много ми е мъчно всеки път, когато доматите в нашата градина остават зелени по стръкчетата си в началото на есента. Някой доста наедрели, но поради липсата на достатъчно топлина и слънце не успяват да станат червени и сладки, такива каквито са по принцип през лятото. Сигурно и затова са измислени туршиите :), за да можем да ги съхраним, дори и в зеления им вид. Шапка му свалям на този който го е измислил този вариант, защото стават наистина вкусни консервирани и не е нужно да отидат на боклука, което за мен е недопустимо.
 
Това е моята любима туршия, която наричаме у дома парена. Може би е малко по различна от други варианти на парена туршия, но ние вкъщи я приготвяме така и резултата много ни се услажда.
 

Необходими продукти:
 
6 килограма зеленчуци, от тези които харесвате най-много в туршия
 
В моя случай – карфиол, моркови, червени камби, зелени домати, броколи и чесън.
 
За маринатата:
 
150 грама сол
250 грама захар
200 милилитра хубав винен оцет
300 милилитра олио
400 милилитра вода
7-8 зърна бахар, 15 зърна черен пипер, 20 малки скилидки чесън с обелката,  3 дафинови листа
 

Приготвяне:

 
Измийте и стерилизирайте бурканите, в които бихте искали да напълните туршията.
Измийте и нарежете всички зеленчуци на парчета с размер по ваш вкус.
Смесете ги добре в голям съд.
Сложете в дълбока тенджера всички продукти за маринатата, заедно с подправките на котлона на средна температура. Оставете да заври, докато захарта и солта се стопят и подправките пуснат своите аромати. Когато чесъна омекне, маринатата е готова. Опитайте и подправете, ако ви се стори, че има нужда от нещо. За мен точно с тези количества се получи перфектна.
 
Прецедете маринатата и с нея залейте зеленчуците, докато е още гореща.
Поставете капак върху съда със зеленчуците (за 10-15 минути), докато се позапарят и поомекнат малко, за да могат да се напълнят по-добре в бурканите.
Напълнете плътно бурканите и ги запечатайте.
След това, за да сте сигурни, че ще се консервират за по-дълго, подредете бурканите в дълбока теджера и ги залейте с вода да покрие капачката. Нека останат на котлона, само докато водата заври.
Ако не искате да кипвате бурканите, можете да ги съхранявате в хладилник, за да не вкисне туршията.
Още на следващия ден туршията е готова за консумация и е мнооого вкусна!

Може също да харесате:

1 Коментар

  • Oтговор
    Gergana Lazarova
    24.10.2015 в 21:04

    Не цветна, направо си е накипрена туршийката! 🙂 Много, много ми допада, Танче, аз просто бих добавила и малко зеленце към нея. 🙂 Ей, чудно нещо е зимнината, все повече се убеждавам. Прегръдки най-сърдечни!

  • Оставете коментар