Ястия

Пържена сьомгова пъстърва с гарнитура от пържени-печени картофи

Главната роля тук ще играят тези невероятно вкусни картофи, които направих за гарнитура на рибата.

Необходими продукти: 
 

1 килограм малки пресни картофи с кожата
50 грама масло
50 грама олио
Сол и черен пипер
200 грама сметана
200 милилитра пилешки бульон
3 скилидки чесън, нарязани на дребно
3 аншоа, ситно нарязани
2 чаени лъжички ситно настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка ситно нарязан розмарин
30 грама ситно настърган пармезан
10 грама прясна мащерка

Приготвяне:
 
Използвайте малък нож, за да нарежете напречно всеки картоф на резени около 0,5 см.
Сложете маслото и олиото в голям тиган, който ще можете да поставите и във фурната и го загрейте до средно-висока температура. След като мазнината е загрята, добавете картофите с нарязаните страни нагоре и добавете половин чаена лъжичка сол. Изпържете внимателно в продължение на 15 минути, докато картофите са почти готови и златисто-кафяви навсякъде. Ако искате разрезите в картофите да се отворят, отново използвайте малък нож, за да помогнете на резени да се отделят един от друг. Извадете картофите и измийте тигана.

Загрейте фурната до 200°С. Върнете картофите отново в тигана, с разрезите нагоре, и добавете сметаната, бульона, чесъна, аншоата, лимоновите кори, розмарина, щипка сол и черен пипер. Оставете да заври върху котлона и варете в продължение на пет минути. Вземете тигана от котлона поръсете с пармезана и мащерката и поставете тигана във фурната. Печете 20-30 минути, докато картофите се сварят  и омекнат добре. Сервирайте веднага.

Сьомговата пъстърва се почиства от люспите и се нарязва на котлети с широчина 3-4 сантиметра. Овкусява се със сол, черен пипер, мащерка и малко лимонов сок. Олио за пържене, само колкото да покрие леко дъното на голям тиган се загравя на умерен огън. Овкусените котлети се овалват в брашно от всички страни и се изпържват до златисто кафяво.

Може също да харесате:

6 Коментари

  • Oтговор
    Cake And Pancake
    03.08.2015 в 17:47

    Таничка, супер изглеждат и картофките, и рибката!
    Голяма съм картофоманиячка 🙂 Колкото до рибата – допреди година и малко само такава ядях, докато в едно предаване не казаха, че сьомговата пъстърва се отглежда само изкуствено и я изхранват с остатъци и умрели малки рибки … не знам дали е така, но оттогава спрях да я ям…

  • Oтговор
    Gergana Lazarova
    04.08.2015 в 17:15

    Танче, всичките ти предложения са от вкусни и по-вкусни, знаеш си! С удоволствие бих се насладила на порцията рибка с картофки, но знаеш… Тортата просто ми открадна сърцето, ягодова фантазия! 🙂
    Прегръдки, мила ми Таничка!

  • Oтговор
    Таня Донева
    05.08.2015 в 9:40

    Ох, Ели не ме отказвай от рибката, моля те 🙂 и без това почти само тя ми е останала от месата които консумирам…, а толкова я обичам
    И аз като теб много обичам картофи, но най често ги готвя по един и същи начин, а този път опитах този вариант и много ни се услади!
    Благодаря ти!

  • Oтговор
    Таня Донева
    05.08.2015 в 9:47

    Душичката ми мила 🙂 Толкова ми липсваше 🙂
    Радвам се, че ти харесват предложенията ми, да ти кажа честно и на мен тортата ми е любима, но със сигурност ще я приготвя пак, защото от жегата, в която я приготвях желето и декорацията ми се разтопиха и не се получи това, което всъщност си представях.
    Прегръдки, Гери!

  • Oтговор
    Gergana Lazarova
    08.08.2015 в 15:32

    Получило ти се е и още как, всичко от ръцете ти е прекрасно! Но представям си каква ще е "подобрената" версия, щом тази не те удовлетворява. 🙂 Прегръдки най-сърдечни, Танче!

  • Oтговор
    Таня Донева
    11.08.2015 в 12:56

    Благодаря ти, мила Гери!
    Прегръдки от мен 🙂

  • Оставете коментар