Италианска кухня/ Тестени

Pizza Rustica


Още преди време, когато видях тази рецепта в една книжка на един много харесван от мен италиански готвач-Antonio Carluccio, знаех че това ще бъде моя начин да употребя вкусно останалите великденски яйца. И речено-сторено J

Необходими продукти за тестото:
400 г. пълнозърнесто брашно
½ кубче прясна мая
100 мл. топла вода
2 разбити яйца
5 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л сол  
черен пипер

За плънката:

100 г. сирене скаморца, нарязано на кубчета

60 г. шунка, нарязана на кубчета
10 твърдо сварени яйца
70 г. сушена наденица (пикантна)
100 г. сирене пекорино, настъргано
4 разбити яйца
½ лъжица канела
черен пипер

Приготвяне:
За да направим тестото, смесваме двата вида брашно и към тях прибавяме една лъжица сол и черен пипер. По средата оформяме кладенче.

В малка купа сипваме топлата вода, заедно с маята и лъжица захар. Разбъркваме. Към маята прибавяме разбитите яйца и зехтина.

Течните съставки изсипваме по средата на брашното в кладенчето и омесваме средно меко, еластично тесто. Оставяме го да втаса за 40 минути.
През това време приготвяме плънката. Всички продукти за нея
предварително нарязани и приготвени, разбъркваме, в подходяща купа и към тях добавяме четирите разбити яйца (от разбитите яйцата се отделят 3 с.л., за намазване на пицата отгоре преди изпичане ). Сместа подправяме с черен пипер.
Тавичка с диаметър 27 см със свалящи се стени намазваме обилно с масло.
Печката включваме да загрява на 200С.

Взимаме от втасалото тесто и разточваме в кръг, така че тестото да покрие цялата повърхност на тавичката и 3-4 см от стените. Блата за долната част на пицата поставяме в съда и напасваме. Върху него изсипваме плънката. Останалото тесто разточваме в кръг с размера на формата и поставяме върху плънката. Ръба на горния блат се намазва леко с вода, с помощта на четка. Долният и горният блат съединяваме и оформяме с пръстите си. Правим няколко дупки, с помощта на остър нож по повърхността на затворената пица, за да може да излиза парата при печенето. Намазваме с отделените яйца. По желание може да поръсим със семена сусам, ким или маково семе.

Пицата печем на 200С за 30 минути, след това намаляваме топлината на 180С и допичаме за още 15 минути.
Тестото в тази пица е невероятно крехко, а плънката ароматна, богата и вкусна! Със сигурност може да се постигне хубав вкус и с различни от изброените продукти, но аз предпочетох да изпълня рецептата точно като в оригинала, и не съжалявам 🙂
Поредната италианска вкусотия, обожавам тази кухня, не знам колко пъти съм го споделяла, но не мога да спра да се възхищавам всеки път, след като опитам нещо ново от нея!

Може също да харесате:

8 Коментари

  • Oтговор
    Мария
    28.04.2014 в 13:59

    Много красиво печиво отново показваш, Таня! За жалост, за мен има прекалено много яйца, но ще стане супер и с друга плънка. Ще пробвам и този начин на оформяне, изглежда страхотно!

  • Oтговор
    Kitchen and Hobby
    28.04.2014 в 13:59

    Голяма красота и наистина чудесна идея за яйцата от Великден! Поздравления и весел ден!

  • Oтговор
    Таня Донева
    28.04.2014 в 14:41

    Радост, Мария, благодаря за хубавите думи 🙂
    Мария, честно казано и на мен ми се сториха много яйцата, но като си помислих, че пицата е от 12 порции и се пада по едно яйце и малко за една порция се поуспокоих. Много си права, че с плънката може да се експериментира безкрайно и резултата може да бъде също много вкусен 🙂
    Поздрави, момичета!

  • Oтговор
    Dani
    28.04.2014 в 19:16

    Таничка, чудесна пица!
    И прекрасна снимка, в разрез – подканяща и изкушаваща 🙂
    Бих добавила и нещо зеленичко за цвят!
    Прегръдки!

  • Oтговор
    Gergana Lazarova
    28.04.2014 в 20:55

    Танче, златни ти ръце! Ама помислих, че твоята пица са снимали в книжката – едно към едно ти се е получла, браво, искрено те поздравявам! Представям си само колко богат вкус си постигнала, страхотия! 🙂
    Поздрави сърдечни!

    П.П. Вечерях отдавна, а пак огладнях покрай теб…

  • Oтговор
    Таня Донева
    28.04.2014 в 21:10

    Дани, и аз честно казано се изкушавах да променя продуктите за плънката, но от чисто уважение към автора на рецептата не го направих и честно казано любопитството да усетя този вкус надделя 🙂
    Благодаря, Дани!

  • Oтговор
    Таня Донева
    28.04.2014 в 21:31

    Да Гери, вкусът е невероятен, доста хора го опитаха и всички бяха очаровани 🙂
    Начина на оформяне, според мен зависи до голяма степен от формата, която ще бъде използвана и в случая нямах много голям избор, защото бях избрала тази със свалящ се ринг.
    Поздрави, Слънчево момиче 🙂

  • Oтговор
    Мария
    29.04.2014 в 9:18

    Да, наистина! Не се бях замислила от тази гледна точка, просто като видях толкова много яйца в рецептата направо се поизплаших – толкова много холестерол на едно място! 🙂 Носи права – една порция с хубава зелена салата към нея звучи повече от прекрасно!
    Слънчев вторник! 🙂

  • Оставете коментар