Десерти/ Сладки и Соленки/ Тестени/ Турска кухня

Тулумби по турска рецепта

 
Необходими продукти за тестото:
2 супени лъжици масло
2 чаени чаши вода
Щипка сол
2 супени лъжици ситна захар
2 ½ чаши брашно
4 яйца със средна големина
3 супени лъжици грис
2 супени лъжици нишесте
1 литър олио за пържене
 
Необходими продукти за захарния сироп:
4 чаени чаши вода
4 чаени чаши захар
Кората на един лимон
Сока от половин лимон
За да станат хрупкави отвън, сочни и меки отвътре тулумбичките, първо се приготвя сиропа, за да може да изстине, докато се приготвят главните герой J.
В подходяща тенджера се поставят водата и захарта. Добавят се лимоновите кори, които трябва да са обелени на широки, тънки ленти (само жълтата част от кората), с помощта на белачка за картофи. Сиропа се бърка на слаб огън, докато захарта се разтопи и след това се оставя да ври още 10-15 минути, докато се сгъсти леко. В последните няколко минути се добавя лимоновия сок. След като сиропа е готов, се оставя да се охлади много добре. Съдът в който се намира сиропа  може да се постави в голяма купа с лед и студена вода, за да се изстуди по-бързо, и за да бъде много студен.
 
Приготвянето на тулумбите започва, с поставянето на маслото, водата и щипка сол в тенджера с дебело, незалепващо дъно на среден огън. Когато сместа заври и маслото се стопи, се добавя предварително пресятото брашно, с прибавената в него захар. Сместа се разбърква енергично на много слаб огън, с помощта на дървена лъжица, докато се превърне в топка тесто и още две-три минути след това. Тенджерата се отстранява от огъня, тестото се премества в друг дълбок и удобен съд. Оставя се да се охлади около десет минути. След това се прибавят яйцата, едно по едно. След всяко се разбърква до пълното му усвояване. Накрая се прибавят гриса и нишестето, които са смесени предварително. Всичко се разбърква много добре.
Тестото се изсипва в пош със звездовиден накрайник.
На котлона се поставя широк и дълбок тиган с олиото в него и се загрява на висока степен. При мен от 9 степени на 8ма.
Изстисква се тесто от поша и с помощта на ножица се отрязват тулумбички с размер по желание, директно в горещата мазнина. Пържат се до златисто кафяво.
 
Веднага след като са готови, се поставят в студеният сироп за около една-две минути. Изваждат се, с помощта на решетъчна лъжица и се поставят в съд подходящ за сервиране. Могат да се консумират веднага, дори е за предпочитане, ние вкъщи ги обичаме най-много веднага, още топли-топли.
Хапват се с огромно удоволствие и без особени угризения на съвестта, ако е възможно J

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар