Закуска и Брънч/ Тестени

Питка със сирене и миникроасани с шоколад от едно тесто

 
За тестото:
 100 мл. топла вода
2 пакета суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
400 мл. топло прясно мляко
2 яйца
50 мл. олио
800 гр. брашно
50 гр. меко масло
200 гр. сирене
1 яйце за намазване

В подходяща купичка изсипвам топлата вода и в нея разтварям маята заедно със захарта и две-три супени лъжици брашно.

Сместа оставям докато изпълни купата.

В тавичка изсипвам по-голямата част от брашното и по средата оформям кладенче, в което  счупвам двете яйца изсипвам олиото, част от топлото прясно мляко и част от втасалата мая.

 
Започвам постепенно да смесвам всички продукти, като на няколко пъти прибавям и останалото прясно мляко и сместа с маята.

Когато се оформи на топка премествам лепкавото тестото върху добре набрашнен плод и започвам да омесвам, като постепенно добавям брашно, докато получа меко тесто.

Намазвам голяма купа с олио поставям в нея тестото да втасва за около 30-40 минути, покривам го с домакинско фолио за да не хваща коричка.

Втасалото тесто разделих на две равни части.

От едната част направих  тази питка пълнена със сирене.

От другата изпекох мини кроасанчета с шоколад.

За кроасанчетата използвах още 100 грама  меко масло, с което намазах всяка от петте платки обилно ( платките бях разточила с диаметър 20 см всяка ) и ги наредих една върху друга. След това заедно ги разточих в един голям кръг и ги нарязах на 24 части. В широката част на всяко парче поставих по едно парче черен шоколад и оформих на малко кроасанче.

 Не знам какво да ви кажа или по-скоро, как да ви опиша вкусът на днешните ми тестени изкушения J, но мога да ви препоръчам горещо да запретнете ръкави и да си ги приготвите. Заслужава си да поглезим любимите си хора (и себе си разбира се 😉с нещо толкова вкусно и ароматно в тези зимни   и леко скучни дни.
 
 
 

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар