Тестени

Лесен и много вкусен Царевичен хляб

Лесен и много вкусен Царевичен хляб
 

От едно известно време ми се случва да попадам на рецепти за Царевичен хляб, а не съм приготвяла такъв, като изключим мъфините и царевичен хляб с мая. Много съм доволна от резултата и със сигурност ще има повторение.

Този хляб е чудесно решение за неочаквани гости. Повярвайте ми всички ще останат доволни, дори да го сервирате само с масло и шарена сол!

180 гр. бяло брашно
150 гр. царевично брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода
1 ч.л. сол с връх
4 ч.л. захар

40 мл. олио

2 яйца

400 гр. кисело мляко

За формата, в която ще се пече хляба са необходими 50-60 грама масло.
Във формата, в която ще се пече хляба се поставя маслото. Тавичката са поставя във фурната на 230С. Мазнината трябва да се разтопи и формата да се затопли добре, но е задължителна да се наблюдава, защото в един момент започва да пръска мазнината.

В средна по големина купа се смесват двата вида брашно, бакпулвера, солта и захарта.

В голяма купа се изсипва млякото и в него се разбърква содата. Оставя се за около минута, докато се угаси.

Добавят се яйцата и олиото. Всичко се хомогенизира.

Към течните съставки се добавят сухите и тесто се разбърква до гладкост, но без да се прекалява.
Изважда се тавичката с разтопеното масло и сместа се изсипва върху горещото масло. Разпределя се равномерно и се пъха бързо обратно във фурната.

Температурата се намалява на 200С

 

Хлябът се пече за около 35-40 минути. Може за по сигурно да бъде направена проверка с дървено шишче, което трябва да излиза чисто, ако хлебчето е добре изпечено.

Хлебчето е най-страхотно още топло, топло. Еднакво апетитно е с любимо сладко или домашна разядка. Толкова е вкусно, че чак не мога да повярвам, че е толкова лесно приготвянето му.
 

Добре е съдът, в който ще приготвяме хляба да е достатъчно дълбок за да не изтича от мазнината, защото тестото бухва, а топлото масло ври. На мен ми се наложи да отварям фурната и да забърсвам капки мазнина, което не беше приятно, но това не навреди на вкуса J.

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар