Торти

Торта Орео

 
Торта Орео
 
 
Тази тортичка направих много набързо за рожденият ми ден. Идеята ми се върти от известно време, след като се натъквам на различни рецепти от този вид в различни кулинарни сайтове.
 Винаги когато има повод удома да се прави торта синът ми иска тирамису и аз се съгласявам, но този път му предложих това изкусително Орео бижу и той много бързо склони, защото както всички деца и голяма част от възрастните и той много харесва тези шоколадови бисквити 🙂 
 
Продукти за блата :
170 гр. брашно
120 гр. захар
45 гр. качествино какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
100 мл бътермилк
1 яйце
50 мл олио
2 с.л. разстопено и изстинало масло
100 мл хубаво еспресо
1 ванилия
100 гр. бисквити Орео ( начупени на малки парчета )

 
Приготвяне на блата :
 
Всички сухи съставки / без захарта / се пресяват заедно и се смесват много добре.
В друга купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се бътермилка, олиото, ванилията и всичко се хомогенизира. Към сухите съставки се прибавят течните и отново се разбърква всичко много добре. Към сместа се добавя кафето. Накрая са начупените бисквити.
Разбърква се за да се разпределят равномерно парчетата Орео в тестото.
Аз пекох във форма за торта със свалящ се ринг. На дъното винаги поставям хартия за печене за по лесно изваждане на готовия блат.
Пече се на 180С за около 30-35 минути в предварително загрята фурна.
 

Продукти за крема :
 
100 гр. хубав бял шоколад
50 гр. масло
100 мл сладкарска сметана
250 гр. маскарпоне
300 мл сладкарска сметана за разбиване
 

Приготвяне на крема :
 
100 мл сметана са загрява до кипване и в нея се начупва шоколада. Към сместа се добавя и маслото. Разбърква се докато ганаша стане гладък и лъскав. Оставя се да изстине напълно.
В друга купа се разбърква маскарпонето на гладък крем. Към него се добавя изстиналия шоколадов ганаш. 300 мл сметана се разбиват на пухкав крем, който се добавя към другите съставки. Всичко се разбърква много добре.
 
 
Напълно изстиналият блат се разрязва на две равни части.
Първата част се поставя в тортена чиния и се напоява с 50 мл прясно мляко подсладено с една чаена лъжица кафява захар. Намазва се с половината от крема. Следва вторият блат, който се напоява по същият начин. Отгоре се нанася и останалата част от крема. Заглажда се с шпатула и се украсява с цели бисквити Орео.

Това е линк към почти същата торта На Марияна в блога и Fusion and Classic Recipes, на която искрено се възхищавам и следя с голям интерес.

http://www.mary-anfusion.com/2013/07/oreo-cake.html

 Лесна, бърза, непретенциозна и чудесна тортичка! Направена с много любов за любимото ми семейство 🙂

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар