Ястия

Гювеч с кюфтета

 
 Гювеч с кюфтета
 
 
 
Аз съм голям почитател на зеленчуковите гозби. Не мога да си представя и един ден от живата ми без порция зеленчуци, просто ги обожавам, както в суров така и в готвен вид. Ако трябваше да готвя само за себе си сигурно бих готвила най-вече зеленчукови ястия, но имам един прекрасен син, който започва да рови в чинията и да избира само тези, който според него са ядливи, другите не са за ядене 🙂 Надявам се, че след като порасне ще открие вкуса на всички останали, прекрасни зеленчуци, който дори не е опитвал още, само заради цвета и аромата им.  
 
 
 Това е един вкусен гювеч, който приготвих с предварително леко изпържени  кюфтета. Направен е със зеленчуци, който, както вече споменах стават за ядене според господин Специалният 🙂
Предполагам всеки от вас прави подобен, но аз реших, че има място в блога ми, дори само като идея за разнообразие в менюто. За мен е страхотна храна, но това е въпрос на вкус.
 
Необходими продукти:
за кюфтетата
 
500 гр. кайма смес
1 глава лук
1 яйце
чубрица
1/2 ч.л. кимион
сол
черен пипер
2 с.л. галета
 
Необходими продукти за гювеча:
 
2 големи глави лук
3-4 големи скилидки чесън
2 големи моркова
300 гр. консервиран грах
400 гр. консервиран зелен фасул
500 гр. картофи
3 бр. печени червени чушки
100 гр. задушени печурки
300 гр. домашен доматен сок
100 гр. доматено пюре от картонена кутия
1 ч.ч. зеленчуков бульон 
 чубрица
сушен босилек
сол
 
Начин на приготвяне:
 
За кюфтетата: към каймата прибавям много ситно нарязаният лук и смесвам с всички изброени съставки. Омесвам хубаво. Оформям кръгли кюфтета с големината на топче за тенис на маса. Изпичам на тиган с незелепващо покритие без мазнина / те си пускат достатъчно /от всички страни по малко, не до пълна готовност, след това ще се пекат и във фурната.
Поставям ги върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина и се заемам с гювеча.
 
Нарязвам на ситно лука и чесъна, морковите нарязвам на по едри парченца. Поставям ги в тиган с 3 супени лъжици зехтин и щипка сол. Запържвам съвсем малко за около 2-3 минути и прибавям водичка за да се задушават. След около 7-8 минути добавям, чушките и гъбите. Задушавам още 3-4 минути. Когато водата извира, отново доливам по съвсем малко за да се задушават зеленчуците, не да се пържат. Прибавям доматите за две минути, овкусявам с подправките и отстранявам от огъня. В друга тенджера на котлона в подсолена вода сварявам за 10-15 минути картофите обелени и нарязани на кубчета. Това е.
Всички продукти смесвам в подходяща тава, разпределям равномерно кюфтенцата, поливам с бульона и слагам да се пече, около 30-40 минути на 220С.
 
 

Опитайте, ако още не сте го направили!

Резултата определено е ммммммм.. вкусно 🙂

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар