Без категория

Талиатели със специален сос

Талиатели със специален сос
/домати малки кюфтенца от кайма и грах/

У дома сме големи фенове на паста под всякаква форма, като започнем от  закуските на макарони, кус кус или юфка със сирене, масло и захар и стигнем до класики, като  Aglio e Olio или Spaghetti bolognese. Точно това ме подтиква непрекъснато към нови и нови експерименти, някой от който просто не са за пропускане и повтаряме многократно в нашата кухня по взаимно съгласие 🙂 Сега ще споделя точно една такава вкусна рецепта, която не се различава особено от една друга традиционна, но е и много различна на вкус, което се получава от добавянето на грах и приготвянето на малки кюфтенца от каймата.

Необходими продукти за соса:

500 гр. кайма /аз използвах смес 50/50 свинско и телешко/
1 яйце
1 ч.л чубрица
три глави лук големи или четири по малки
три големи скилидки чесън
1 морков
300 гр. доматен сок /аз ползвам домашен /
300 гр. доматено пюре не много гъсто /аз го приготвям от половин буркан белени домати, които пасирам и две три супени лъжици гъсто доматено пюре/
200 мл пилешки бульон
1 чаена чаша грах от консерва
зехтин 3-4 с.л.
черен пипер
1 ч.л. риган или босилек
сол на вкус

Омесвам каймата с едната глава лук, яйцето и подправки. Правя малки топчета, които изпържвам в тиган до готовност.
В друг дълбок съд запържвам лука, чесъна и моркова докато омекнат и след това добавям бульона. Всичко това леко увира и добавям доматените смеси. Сосът трябва да поври до леко сгъстяване и омекване на всички съставки.10 минути преди да е напълно готов прибавям готовите кюфтенца и подправям с подправките.
В дълбока тенджера сварявам вода с една супена лъжица сол и добавям талиателите. Варя около 15 минути или до готовност според вкуса.

Отгоре подправям с настърган пармезан.

Какво да кажа освен, че Това му трябва на човек. За мен удоволствието е завършено с една чаша червено или бяло вино и приятна компания.
Опитайте сигурна съм, че ще останете доволни!

Няма коментари

Оставете коментар