Тестени

Фокача с плънка от задушен лук и маслини

Добра вечер!

По повод на днешната ни вечеря у дома преди да напиша рецептата ще разкажа за любовта ми към тестото и хляба.

За мен вкусът на хляба и направата му е вълшебство, а привързаността на хората към него, ни е програмирана по рождение да ни изостря сетивата, и мисля, че няма нормален човек, който при аромата и вида на топъл хляб да не изпита чувство на привличане 🙂 ако мога така да се изразя.

Още когато бях малка, майка ми и моята баба спретваха доста често разни вкусотии от тесто. Но моята баба беше човекът, който винаги, когато бяхме деца и отивахме на село ни посрещаше седнала на земята с кръг / специално дърво пригодено за точене / върху краката точеше банички или правеше кори, които се сушаха на слънце и след това ги превръщаше в най-вкусната юфка и баница на света. От там ми е първият и най-любим спомен.

После, когато нея вече я нямаше винаги съм споделяла на майка ми, че вкуса на бабината баничка ще си остане уникален, колкото и да се стараем.

Много дълги години след това, когато ми се наложи да живея сама, се запознах с тестото, защото много ми липсваше и се влюбих в направата му, без да преувеличавам. Искаше ми се и синът ми да знае, какво е домът да ухае на уют и да усети истинският вкус на хляба. От тогава винаги, когато имам време и има желаещи да си похапнат с удоволствие се захващам с направата му под различни форми.

Обичам да експериментирам, но тази рецепта ми е сред любимите, защото е лесна, икономична, става бързо и вкусът е невероятен.

                     Фокача с плънка от задушен лук и маслини


Продукти за тестото:

200 мл хладка вода
100 мл газирана вода
2 яйца / малки / или 1 голямо
3 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1/2 пакет жива мая или 1 пакет суха мая
около 600 гр. брашно / при мен 300 гр.типово, останалото бяло /

Продукти за плънката:

Две глави стар лук нарязани на едро и запържени с две лъжици зехтин.
Три скилидки чесън.
Микс от подправки: мащерка, розмарин, черен пипер, сминдух, риган, кориандър / всеки може да използва по собствен вкус подправките /
100 гр. маслини нарязани на дребно
Две лъжици зехтин.


Начин на приготвяне:

В хладката вода разтварям маята с лъжицата захар и добавям 4-5 с.л. брашно. Оставям маята да се активизира за около 15-20 мин. В друг разлат съд пресявам брашното със солта. Правя кладенче в средата и в него изсипвам зехтина и счупвам двете яйца. Разбърквам леко и започвам да прибавям втасалата смес с маята и газираната вода, като ги редувам междувременно размесвам докато приключат. Замесвам много меко тесто, което не лепне. Веднага го разстилам в тавичката приготвена предварително за печене, подмазана с мазнина / в моя случай със зехтин /. Когато бързам, завивам тавичката с кърпа и я поставям за около 20 минути във фурната на 70-50 С. Когато е втасало тестото с пръсти оформям малки дупчици, поръсвам с плънка и две супени лъжици зехтин равномерно разпределен. Поставям във фурната и пека до приятен загар на фокачата / около 30 мин на 200С /

 МММММ НЕПОВТОРИМ ВКУС  Опитайте и ще се уверите 🙂

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар